UNIAPAC

A KÉRME a UNIAPAC magyar tagszervezete.  

Mi is az a UNIAPAC?
 

„A keresztény vezetők nemzetközi találkozási fórauma, melynek célja a keresztény társadalmi eszme terjesztésének elősegítése az üzleti világban.”

A UNIAPAC szó az „UNion Internationale des Associations PAtronales Catholiques” (Katolikus Munkaadók Szervezeteinek Nemzetközi Uniója) elnevezés kezdőbetűiből tevődik össze. A brüsszeli székhelyű nonprofit szervezet 25 országban van jelen, és mintegy 20 további országgal áll kapcsolatban.


Rövid történeti áttekintés

A UNIAPAC-ot 1931-ben, a Rerum novarum enciklika megjelenésének 40. évfordulója alkalmából hozták létre holland, belga és francia keresztény cégvezetőket tömörítő egyesületek (olasz, német és csehszlovák megfigyelők részvételével) Rómában – eredetileg „Conférences internationales des associations de patrons catholiques” (Katolikus Vállalatvezetők Nemzetközi Egyesületeinek Konferenciája) néven.

A II. világháborút követően további európai és latin-amerikai országok csatlakoznak a szervezethez, mely 1949-ben veszi fel az „UNion Internationale des Associations PAtronales Catholiques” nevet.

1962-ben a UNIAPAC ökumenikus szervezetté válik, és kezdőbetűit megtartva új nevet választ : „International Christian Union of Business Executives” (Üzleti Vezetők Nemzetközi Keresztény Uniója). Ezzel egy időben a szervezet ázsiai és afrikai tagokkal bővül.

A UNIAPAC küldetése

A szervezet küldetése az, hogy az Egyház szociális tanításának szellemében, a vezetőkön keresztül segítse elő az emberek szolgálatában és emberiség javára működő gazdaság kibontakoztatását. Ennek érdekében a vezetőket arra ösztönzi, hogy kötelezzék el magukat:

- személyes TOVÁBBKÉPZÉSÜK mellett,

- vállalkozásaik és munkakörnyezetük ÁTALAKÍTÁSA mellett,

- egy igazságosabb és humánusabb társadalom FELÉPÍTÉSE mellett.


A UNIAPAC fő cselekvési területei
:

- Szervezetein keresztül, országos és nemzetközi szinten kezdeményez és támogat minden olyan akciót, amely segít megadni az embernek – a vállalkozás és a gazdaság központjának – kijáró tiszteletet.

- Összekötő kapocsként előmozdítja és megkönnyíti a nemzeti szervezetek között a nemzetközi eszmecserét, a projekteket és a különféle akciókat.

 - Szükség esetén támogatja az országos szervezeteket, és segíti új UNIAPAC-egyesületek létrehozását azokban az országokban, ahol ez még nem történt meg.

Megfigyelői státuszban áll az UNESCO, az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet), az OECD(Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete),  a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap mellett, valamint jelen van az olyan Egyházi intézményeknél, mint az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) a Latin Amerikai Püspöki Tanács (CELAM), a Nemzetközi Katolikus Szervezetek (ICO), továbbá az  Iszlám Konferencia Szervezete (OIC)… 


A UNIAPAC nemzetközi jelenléte

1931-es európai alapítása óta a UNIAPAC már az összes kontinensen megjelent. Napjainkban – az egész világot behálózó személyes kapcsolatokon kívül – 45 regisztrált tagszervezetén belül 39 ország 30 000 keresztény vezetőjét fogja össze: Afrika, Argentína, Belgium, Bolívia, Brazília, Chile, Ecuador, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Paraguay, Portugália, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Thaiföld, Uruguay…

Csatlakozás alatt állnak az alábbi országok szervezetei: Burkina Faso, Egyesült Államok, Ghána, Indonézia, Kamerun, Korea, Malajzia, Mauritius, Szenegál, Szingapúr.

Csatlakozást tervező országok szervezetei: Ausztrália, Dominikai Köztársaság, Elefántcsontpart, Haiti, Hong Kong, India, Japán, Kolumbia, Panama, Peru, Uganda.


Testületi tagok (2006–2009)

2006 novembere óta José Ignacio Mariscal (Mexikó) a nemzetközi UNIAPAC elnöke. A UNIAPAC alelnökei Pascual Rubiani (Paraguay) és Pierre Lecocq (Franciaország). A szervezet vezetői közé tartozik még Edouard Herr (Luxemburg) spirituális tanácsadó és Laurent Mortreuil (Franciaország) főtitkár.

A UNIAPAC kiemelt figyelmet fordít Latin-Amerikára (ott a mandátumok 2007-től 2010-ig tartanak), ahol Pascual Rubiani, a UNIAPAC alelnöke egyben a UNIAPAC latin-amerikai elnöke, Juan Manuel Lopez Valdivia és José Maria Simone a UNIAPAC latin-amerikai alelnökei és Ma. José Orellano a UNIAPAC latin-amerikai főtitkára.


A UNIAPAC jelenlegi vezetősége

José Maria SIMONE a UNIAPAC International elnöke, Sergio CAVALIERI a UNIAPAC Latin America elnöke; igazgatósági tag, Franco NAVA a UNIAPAC Europe elnöke; igazgatósági tag, Zeferino Estevão Juliana a UNIAPAC Africa elnöke.

Minden jog fenntartva 2010 | Készítette: megaweb