UNIAPAC-HÍREK
A UNIAPAC kezdeményezésére 2016 novemberében 500 keresztény vállalatvezető gyűlt össze a Vatikánban hogy olyan megoldásokon gondolkodjon, amelyek egy befogadóbb (inkluzívabb) gazdaság előmozdítását célozzák. A konferencián az alábbi három cél fogalmazódott meg:  

1.    A munka átalakításának a tervezése és befolyásolása ;
2.    Innovatív és befogadó vállalati modellek támogatása világszerte és a legjobb gyakorlatok megosztása;
3.    A vállalatvezetők jövő generációjának a XXI. század nagy kihívásaira való felkészítése.

Az UNIAPAC-hálózat örömmel továbbítja a 2. és a 3. célkitűzés megvalósítása érdekében kidolgozott javaslatot: Inclusive Entrepreneur Awards címmel nemzetközi versenyt hirdetünk amelyen példaértékű inkluzív (befogadó) üzleti/vállalati modellek vesznek részt. 

A verseny célja azon kiváló projektek elismerése amelyek fenntartható gazdasági modellt mutatnak be és egyben pozitív környezeti vagy társadalmi hatásuk van, így hozzájárulnak az emberi méltóság tiszteletben tartásához és a közjóhoz.

Hisszük, hogy a vállalatok dinamizmusuk és rugalmasságuk révén, innovációs kapacitásuknak és szellemi mozgósító erejüknek köszönhetően az emberiség problémáinak legtöbbjére megoldást nyújthatnak.

A konferencián több nemzeti tagszervezet jelezte, hogy közvetlenebbül is bekapcsolódna a nemzetközi projektekbe. Erre a versenyre minden nemzeti tagszervezet küldhet jelölteket és részt vehet a kiválasztási folyamatban:

-       a verseny helyi szinten indul, a projektek kiválasztását nemzeti zsűri végzi (2018. január);

-       ezt követően 4 regionális döntő lesz Latin-Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Európában (2018. június);

-       végül egy nemzetközi döntő után a nemzetközi díjakat a UNIAPAC Világkongresszusán adják át 2018 októberében.

Jelenleg a verseny tervezése folyik, a következő hónapokban folytatjuk a tájékoztatást.

 

Őszinte barátsággal,

Rodrigo Whitelaw
UNIAPAC International

***


A Uniapac International 2016-ban aktívan résztvett a nemzeti tagszervezetek és olyan nemzetközi szervezetek kezdeményezéseiben mint az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), az UNESCO, katolikus egyetemek, illetve más partnerek a magánszektor, és a civil társadalom részéről. 
A Uniapac International továbbra is az emberi méltóságot tiszteletbentartó és a közjó javát szolgáló gazdaság - mint a társadalmi változás lehetséges forrása - népszerűsítését tekinti fő céljának, és ennek eléréséhez nyújt támogatást a nemzeti tagszervezeteknek. 
A témában a tavaly novemberi római konferencián számos reflexió született, most rajtunk a sor, hogy lépéseket tegyünk az ügyben. 
 
Megjegyzés: a fotón a jobboldali úr kezében tartott képen Enrique Shaw (1921 - 1962) látható, akinek 2013. szeptember 19-én zárult le Buenos Aires-ben a szentté avatási eljárásának első szakasza.  (Rómában a Szenttéavatási Kongregáció vizsgálja a dokumentumokat).
Az argentin üzletember, 9 gyermekes családapa, a UNIAPAC jelenlegi argentin tagszervezetének, az ACDE ( Asociación Cristiana de Dirigentes de Empresa = Vállalatvezetők Keresztény Egyesülete) alapítója és első elnöke, olyan fokon gyakorolta vállalatvezetői hivatását az Egyház társadalmi tanításának szellemében, hogy méltónak találtatott az eljárás megindítására.  
 
Amikor 1957-ben rákot diagnosztizáltak nála, orvosai megdöbbenve tapasztalták, hogy gyárának munkásai (Cristalerías Rigolleau) tömegesen jöttek és ajánlották fel vérüket vezérigazgatójuk gyógyulásáért. 41 évesen halt meg.  
Előfordulhat, hogy ő lesz az Egyház első üzletember-szentje... Ez a tény fontos üzenetet közvetít a vállalatvezetők és üzletemberek felé.

 
UNIAPAC International - 2016-os tevékenységi beszámoló

 

Minden jog fenntartva 2010 | Készítette: megaweb