Az értékek értéke

Az értékek értéke*

Hiánypótló könyv jelent meg a KÉRME (Keresztény Értékmegőrző Egyesület) gondozásában.

 A UNIAPAC tagjaként fontosnak tartottuk, hogy a magyar vállalatvezetők is megismerkedhessenek az Egyház társadalmi tanítására épülő sikeres vállalat-irányítási modellel.

  A kiadást a UNIAPAC (Keresztény Üzleti Vezetők Nemzetközi Szövetsége) sok éves kutatása előzte meg. 17 ország 48 aktív közreműködője közösen, gyakorlati üzleti tapasztalataira támaszkodva fogalmazta meg a dokumentumot, amely eddig francia, angol, spanyol és szlovén nyelven volt elérhető.

A hosszútávra tervező vállalkozásoknak szánt útmutató a CSR (Corporate Social Responsability) újszerű, „emberközpontú” szemléletére hívja fel a figyelmet.

Bemutatja hogy, a remény és a bizalom lelkületét közvetítő keresztény lelkiség miképpen világítja be a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának három – gazdasági, társadalmi és környezeti – dimenzióját, amelyet eredeti módon egy negyedikkel, az előbbieknek „lelket” adó spirituális kapcsolatok dimenziójával egészít ki. Az embert, a gazdasági vállalkozás kulcsszereplőjét spirituális lényként határozza meg, akinek Krisztussal való kapcsolata mindennapi, konkrét, egzisztenciális tapasztalat.

  A könyv tartalmazza a javasolt keresztény megközelítésű vállalati kultúra bevezetésére és megvalósítására kidolgozott konkrét irányelveket és gyakorlati lépéseket.

A módszer célja, hogy a vállalatok tevékenységükkel a méltányos nyereség előállítása mellett a közjót szolgálják, és ezzel hozzájáruljanak az emberiség javára működő gazdaság kialakításához.  

Néhány a kérdések közül, amelyekre a könyv válaszolni kíván:

- Mi a keresztény ember, egyben vállalatvezető speciális hivatása? Keresztény vezetőként mi lehet a gazdasági, szociális és környezeti szférák megítélésének sajátos módja?

- Milyen egyetemes alapelveken nyugodhatna egy fenntartható gazdaság? Ebből kiindulva, milyen legyen a vállalatról, annak céljairól és felelősségeiről alkotott átfogó kép?

- Mi a vállalatvezető speciális szerepe, és stratégiájának melyek a fő irányvonalai?

- Miképpen haladhatunk előre úgy, hogy a teória működésbe lépjen?

- Hogyan tudunk „embertisztelő” kultúrát kialakítani? És ha sikerült, lehetséges-e valamilyen módon mérni a hatásait?
 
 
Az Az értékek értéke elektronikus változata itt olvasható. 
  

 

*A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, az érdeklődők a KÉRME egyesületen keresztül juthatnak hozzá.
 

Minden jog fenntartva 2010 | Készítette: megaweb